Çin'in Uzay Aracı Ayın Karanlık Yüzüne Ulaştı

Çin'in Ay'ın karanlık yüzüne gönderdiği Chang'e 4 keşif aracı Ay'a ulaştı. Chang'e 4 keşif aracı Ay'da ne gibi çalışmalar yapacak, Ay'ın karanlık yüzü nedir, bu gelişmenin önemi nedir, detaylara bakalım.

Ay'ın karanlık yüzü nedir? Bilmeyenler için kısaca anlatacak olursam ; Dünyanın herhangi bir yerinden Ay'a bakıldığında Ay'ın hep aynı yüzü görülür. Dünyadan Ay'ın diğer kısmını görmek mümkün değildir. İşte Ay'ın Dünya'dan görülmeyen kısmına Ay'ın karanlık yüzü denir.

Ay'ın karanlık yüzü şu anda tam bir bilinmez. Orada neler var, o bölgedeki kraterler nasıl tam bilinmiyor ve bazı çalışmalara göre ancak tahminler yapılabiliyor. Dünyadan ilk kez Ay'ın karanlık yüzüne Çin bir uzay aracı gönderdi ve bu çalışmanın sonunda önemli bilgilerin elde edilmesi bekleniyor.



Çin'in Chang'e 4 keşif aracı Ay'ın karanlık yüzünde bulunan, Ay'ın en büyük ve en eski krateri olan Von Kármán kraterine 3 Ocak 2019 tarihinde iniş yaptı. Chang'e-4, 7 Aralık'ta Çin'deki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı, 12 Aralık'ta ise ay yörüngesine ulaştı. Dün de Von Kármán kraterine iniş gerçekleştirildi.

Chang'e 4 keşif aracı Ay'ın karanlık yüzünde neler yapacak? Ne tür bilgiler elde edecek? Chang'e 4 Ay'daki en eski krater olan Von Kármán kraterine indi ve buradaki toz yapıları, kayaç yapıları incelenecek. En eski krater olduğu için buradaki yapıların Ay'ın oluşumu hakkında oldukça önemli bilgiler taşıdığı düşünülüyor. Bir diğer görev ise radyo dalgalarıyla Ay'ın radyo astronomisini çıkarmak. Ay'ın karanlık yüzü Dünya'daki radyo dalgalarından uzak olduğu için bu görevin kolaylıkla yapılabileceği söyleniyor. Chang'e 4 bir de biyolojik araştırmalar yapacak. Chang'e 4 patates ve arabidopsis bitki tohumlarının yanı sıra ipekböceği yumurtaları taşıyor ve Ay'da canlı yaşamı üzerinde bir deney yapacak. Bunlar dışında Ay'daki mineraller ve Güneş rüzgarlarının etkileri de incelenecek.

Kaynak : BBC

Sizler de yorumlarınızı bu yayının altında paylaşabilirsiniz.

Yayını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

Bilim ve teknoloji alanında daha çok yayına erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Share on Google Plus

Yazar Enes SANCAK

    Blogger Comment
    Facebook Comment